Водич за почетнике: Шта је веб хостинг? Шта је Домен? Разлика између имена домена и веб хостинга

За посједовање веб странице потребне су вам три ствари: име домена, веб хостинг и развијена веб страница. Али шта је име домена? Шта је веб хостинг? Зар нису исти? Важно је да будете кристално јасни у њиховим разликама пре него што кренете да креирате и угостите своју прву веб локацију.


Пример хостинг компанија: ИнМотион хостинг, СитеГроунд, А2 хостинг.

Како функционира веб хостинг?

Замислите то као кућу у којој чувате све своје ствари; али уместо да чувате одећу и намештај, дигиталне датотеке (ХТМЛ, документе, слике, видео записе итд.) чувате у веб домаћину.

Чешће него не, термин „веб хостинг“ односи се на компанију која изнајмљује свој рачунар / сервере за чување ваше веб странице и обезбеђивање интернетске повезаности како би остали корисници могли да приступе датотекама на вашој веб локацији..

Обично компанија за хостинг хостинг учини више од пуштања веб странице. Ево неких услуга и функција са додатом вредношћу које можете очекивати од свог пружатеља услуга хостинга:

 • Регистрација домена – Тако да можете да купујете и управљате доменом и хостингом од истог провајдера
 • Буилдер веб локација – Алат за уређивање веб-технологија помоћу које повучете и испустите да бисте направили веб локацију
 • Хостинг е-поште – Да бисте слали и примали е-пошту од
 • Подршка за основни хардвер (подешавање сервера) и софтвер (ЦМС, сервер ОС итд.)

Веб хостинг и дата центар

Израз “веб хостинг” обично се односи на сервер који је домаћин ваше веб странице или хостинг компанију која вам је изнајмљивала тај серверски простор.

Дата центар се обично односи на објекат који се користи за смештај сервера.

Дата центар би могао бити соба, кућа или веома велика зграда опремљена сувишним или резервним напајањем, сувишним комуникацијским везама, контролом заштите животне средине – тј. климатизација, противпожарни и сигурносни уређаји.

Пример сервераОво је сервер. Назив овог модела: ДЕЛЛ 463-6080 Сервер. Изгледа и функционише као радна површина у вашем дому – само мало већа и моћнија.Пример дата центраОвако изгледа центар података изнутра, у основи је то само хладна просторија напуњена великим бројем рачунара. Ову фотографију сам направио током своје посете Интерсервер дата центру, августа 2016.

Различите врсте веб хостинга

Постоје четири различите врсте хостинг сервера: Схаред, Виртуал Привате Сервер (ВПС), Дедицатед анд Цлоуд Хостинг.

Иако ће све врсте сервера функционисати као центар за складиштење веб странице, оне се разликују у количини складишног капацитета, контроли, захтевима техничког знања, брзини сервера и поузданости. Показаћу вам разлике између дељеног, ВПС-а, наменског и хостинга у облаку у следећем одељку.

Дељено гостовање

Шта је заједнички хостинг?

У дељеном хостингу нечија веб локација се поставља на исти сервер као и многе друге веб локације, у распону од неколико до стотина или хиљада. Обично све домене могу делити заједнички базен ресурса сервера, као што су РАМ и ЦПУ.

Пошто су трошкови изузетно ниски, већина веб локација са умереним нивоом промета са стандардним софтвером налази се на овом типу сервера. Заједнички хостинг такође је широко прихваћен као опција хостинга за улазни ниво јер захтева минимално техничко знање.

 • Недостаци – Ни друге веб локације на истом серверу не могу да утичу на приступ коријену, ограничена способност да се баве високим нивоом промета или шпицима, перформансе веб локације.
 • Колико потрошити – Не више од 10 УСД при пријави.

Где набавити ВПС хостинг услуге: ИнМотион Хостинг, Интерсервер, СитеГроунд

Намјенски сервер хостинг

Шта је наменски хостинг?

Намерни сервер нуди максималну контролу над веб сервером на коме је веб локација сачувана – ексклузивно изнајмите читав сервер. Веб локација (веб) је једина веб локација која се чува на серверу.

 • Недостаци – С великом снагом долази … па, већи трошкови. Намјенски сервери су веома скупи и препоручују се само онима којима је потребна максимална контрола и бољи рад сервера.
 • Колико потрошити – $ 80 / месечно и више; цена на основу спецификација сервера и додатних услуга.

Где можете добити услуге хостинга у облаку: Дигитал Оцеан, Хостгатор, Цлоудваис

Објашњено име домена

Шта је назив домена?

Ово је име домена.

Домен је адреса ваше веб странице. Пре него што будете могли да поставите веб локацију, требаће вам домен.

Да бисте поседовали свој домен, мораћете да га региструјете помоћу регистра регистра домена.

Назив домена није нешто физичко што можете да додирнете или видите. То је низ знакова који вашој веб локацији дају идентитет (да, име, попут људи и предузећа). Примери имена домена: Гоогле.цом, Алека.цом, Линук.орг, еЛеарнингЕуропа.инфо, као и Иахоо.цо.ук.

Сва имена домена су јединствена. То значи да на свету може бити само један алека.цом. Не можете да региструјете име када су га други регистровали (управља ИЦАНН).

Савет: ИнМотион хостинг и ГреенГеекс својим корисницима први пут дају бесплатне домене.

Ако купујете домен и веб хостинг од исте компаније?

Ако купујете имена домена и услуге хостинга на истом месту?

Мишљење бр. 1: Никада не региструјте важне домене код веб домаћина

Лично, обично региструјем своје домене помоћу Наме Цхеап и угостим их код другог хостинг провајдера. На примјер, ова веб локација коју читате налази се на ИнМотион хостингу.

На тај начин осигуравам да мој домен остане у мојим рукама у случају да се нешто поквари са мојим хостинг провајдером.

Много је лакше прећи на нову хостинг компанију када свој домен региструјете код треће стране. У супротном, морате завршити да чекате да ваша хостинг компанија ослободи ваш домен. Ово може постати тешко јер они такође губе ваш хостинг посао.

Мишљење бр. 2: Не слажу се сви …

Али чекај … то сам само ја (ја сам диносаурус). Многи вебмастери купују домен и хостују га на истом месту. И то је у реду – поготово ако живите код реномираног добављача решења са добрим пословним искуством. Ево различитог мишљења цитираног са Твиттера:

@ВебХостингЈерри је видео недавну ре: хостинг. Хвала. неколико напомена: намецхеап заправо одржава засебне ентитете хостинга / имена домена, тако да ништа не би прешло на утицај вашег хостинга или домена или обрнуто. то је заиста била права мисаоност (наставак)

– Тамар Веинберг (@тамар) 11. октобра 2018

@ВебХостингЈерри из дана у дан, али то се од тада променило. ми у намецхеап-у смо прилично опширно писали о томе када смо створили засебну хостинг компанију, скоро под нашим именом. другачији су. различити људи. погледајте хттпс://т.цо/вНМ0тоРуИг

– Тамар Веинберг (@тамар) 11. октобра 2018

Шта ако сте домен већ регистровали код компаније за хостинг?

Па, имате две могућности.

 1. Само живи с тим и не ради ништа.
 2. Пренесите своје име домена трећем регистру.

За бр. 2 – ево детаљних упутстава о томе како да пребаците име вашег домена у Наме Цхеап. А ево како то можете учинити за ГоДадди. У основи све што требате учинити је

 1. Добијте Аутх / ЕПП код од вашег тренутног регистрара (у овом случају – вашег хостинг предузећа)
 2. Пошаљите захтев за пренос новом регистратору домена

Имајте на уму да се, према ИЦАНН-овој политици преноса регистрација, домени старијим од 60 дана или су пренети у последњих 60 дана не могу пренети. Морате сачекати најмање 60 дана пре пребацивања.

Веб хостинг и име домена ФАК

Шта је веб домаћин?

Веб домаћин је рачунар на коме људи смештају своје веб странице. Замислите то као кућу у којој чувате све своје ствари; али уместо да чувате одећу и намештај, смештате рачунарске датотеке (ХТМЛ, документе, слике, видео записе и сл.) у веб домаћин.

Чешће него не, термин „веб хостинг“ односи се на компанију која изнајмљује свој рачунар / сервере за чување ваше веб странице и обезбеђивање интернетске повезаности како би остали корисници могли да приступе датотекама на вашој веб локацији..

Како да пронађем најприкладнији план хостинга?

Надоградња сервера, могућности надоградње хостинга, цене, резервне функције, контролне табле и еколошка пријатност су неке кључне карактеристике које треба узети у обзир при избору веб домаћина. Пре него што одаберете, прво ћете разумети потребе веб локације – ево питања која ћете се поставити ако не знате где да почнете.

Који је хостинг хостинг сервис најбољи?

Сваки веб домаћин обично има своје предности и недостатке у погледу функција, тако да требате одабрати оно што најбоље одговара вашим потребама. Међутим, неки обично раде боље од других. Изградили смо систем за надгледање под називом „ХостСцоре“ – омогућава вам да проверите брзину и поузданост веб хостинга, па се обавезно упутите на ту страницу пре него што платите хостинг.

Да ли је ГоДадди веб домаћин?

ГоДадди је провајдер веб услуга. Нуди више од веб хостинга, а укључује и услуге имена домена, веб сигурност, хостинг е-поште, веб апликације и још много тога.

Да ли је ВордПресс веб домаћин?

ВордПресс је систем за управљање садржајем. Веб хостинг са ВордПресс-ом можете добити код готово било ког провајдера веб хостинга.

Могу ли да угостим сопствену веб страницу?

Укратко – да, могуће је. Међутим, поуздано хостирање сопствене веб странице захтева значајна улагања у опрему и инфраструктуру. Што бољи и поузданији желите да буде ваш хостинг, то ће бити већи трошак.

Колико кошта хостинг веб странице?

Неки од трошкова повезаних са хостовањем веб страница укључују сам веб домаћин, назив домене, креирање садржаја, графички дизајн, развој веба и маркетинг. Међутим, за сам хостинг очекује се да ће плаћати између 3 и 10 долара месечно за стандардни дељени хостинг. ВПС хостинг ће коштати знатно више.

Додатна литература

У случају да сте нови, објавили смо неколико корисних водича и туторијала који ће вам помоћи да поставите своју прву веб локацију на мрежи.

На прављењу веб странице

 • Како купити име домена (од регистрара или постојећих власника)
 • Како створити своју прву веб страницу (3 једноставна начина)
 • Како започети блог користећи ВордПресс
 • Колико кошта израда веб странице

О управљању веб страницом

 • Како да преместите веб локацију на другог веб хостинга
 • Како прећи са ХТТП-а на ХТТПС: Водич од А до З на ССЛ

О избору правог веб домаћина

 • ВХСР веб хостинг рецензије (велика индексна табела)
 • Упоредите услуге веб хостинга користећи наш бесплатан алат за упоређивање
 • Најбоље јефтине компаније за проналажење буџета
 • Наших 10 најбољих врста хостинга у 2020. години
 • Најбољи хостинг провајдери за мала предузећа
 • Најбољи хостинг провајдери за кориснике ВордПресс-а
 • Најбољи пружаоци хостинга који прихватају ПаиПал плаћање

Откривање: У овом чланку користе се партнерске везе. Ако купујете преко мојих веза, можда бих направио провизију.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map