Како подесити и радити са ВордПресс мултисите мрежом

ВордПресс је популарна платформа за све, од личних блогова до пуних продаваоница е-трговине. Такође је опремљен алатима потребним за стварање и управљање мултисите мрежом.


Пре свега, запамтите да се мултисите мрежа разликује од покретања различитих веб локација са појединачним ВордПресс инсталацијама. Помоћу мултисите мреже покрећете више веб локација са једне ВордПресс контролне табле.

На пример, ако користите интернетску публикацију, тада коришћење мултисите функције омогућава различитим тимовима да управљају одређеним деловима као што су спорт, технологија и посао. Мрежа мултиситета такође има смисла за предузећа или блогове који прилагођавају искуства у складу са регионом или језиком публике.

Постављање мултисите мреже

Прво што треба да урадите за подешавање вишестранске мреже је да омогућите функцију у вашој вп-цонфиг.пхп датотеци. Имајте на уму да овој датотеци можете приступити помоћу „Филе Манагер-а“ или сличне функције са вашег веб хостинг рачуна.

Да бисте омогућили вишеструке мреже за ВордПресс, залепите следећи код у вашу вп-цонфиг.пхп датотеку:

/ * Мултисите * /
дефине (‘ВП_АЛЛОВ_МУЛТИСИТЕ’, истина);

Да бисте проверили да ли сте успешно омогућили функцију више места, идите на Алатке > Подешавање мреже ако опција постане доступна.

подешавање мреже

Ако радите на постојећој веб локацији ВордПресс, обавезно прво деактивирајте све додатке како бисте избегли могуће сукобе.

То можете учинити тако што ћете отићи на контролну таблу > Додаци > Инсталирани додаци, кликните на потврдни оквир „Селецт Алл“ (поред речи „Плугин“), а затим изаберите „Деактивирај“ из падајућег менија „Булк Ацтионс“..

додаци

Инсталирање Мултисите-а

Идите на Алатке > Мрежно подешавање требало би да прикаже страницу „Направите мрежу ВордПресс веб локација“. Ако ваш веб УРЛ има префикс “ввв”, можда ћете бити обавештени да га промените. Овај корак има за циљ да спречи да поддоменске везе имају префикс „ввв“.

цреате-а-нетворк-оф-вордпресс-ситес-вордпресс

Пре него што наставите са инсталацијом, наведите назив мреже као и адресу е-поште администратора. Такође потражите поруку упозорења под „Детаљи мреже“ да бисте видели да ли су вам потребни поддиректорији или поддомене за вашу мрежу. Ова порука ће се појавити ако се ваша веб локација користи дуже од једног месеца. Кликните на „Инсталирај“ да бисте наставили са следећим кораком.

Омогућавањем мултисите-а на новој ВордПресс инсталацији, можете одабрати да ли ћете користити поддомене или поддиректоријуме за своју мрежу. Ако је ваш ВордПресс инсталиран у директоријуму који није коријен ваше домене, тада бисте требали користити поддиректоријуме. У супротном, требало би да користите поддомене док год их подржава ваше ВордПресс хостинг решење. Имајте на уму да ову одлуку касније не можете променити!

Омогућавање мреже

У овој фази, од вас ће се тражити да измените своје вп-цонфиг.пхп и .хтаццесс датотеке са вашег хостинг налога. Имајте на уму да треба копирати и залепити тачне шифре приказано у овом прозору. Као мера предострожности направите резервне копије оригиналних датотека вп-цонфиг.пхп и .хтаццесс пре него што наставите.

цреате-а-нетворк-оф-вордпресс-ситес-вордпресс

Након ажурирања датотека, освежите веб локацију и поново се пријавите. Након овог корака успешно сте активирали своју мултисите мрежу!

Додавање нових веб локација

Након што сте успешно омогућили ВордПресс мултисите мрежу, сада бисте могли да приступите менију „Ми Ситес“ са своје ВордПресс контролне табле. Да бисте додали нове веб локације у своју мрежу, идите на Моје странице > Мрежни администратор > Сајтови > Додај нови.

поддомене

Овде можете навести адресу поддомене или поддиректоријура заједно са насловом веб локације и е-адресом администратора. Након креирања кликните на име веб локације да бисте управљали њеним појединачним информацијама, корисницима, темама и подешавањима:

 • На картици Информације можете да ажурирате домен или статус одређене веб локације.
 • На картици Корисници можете да прегледате и управљате свим корисницима одређене странице. Администраторске привилегије можете доделити и другим корисницима.
 • Баш као иу обичној ВордПресс инсталацији, можете да инсталирате и активирате теме у оквиру тема
 • На картици Подешавања можете као и другим администраторима веб локација приступити све подешавања – укључујући наслов, опис и тему веб локације.

Креирање поддомена из цПанела

Ако сте креирали вишестраничну мрежу користећи поддомене, можете их конфигурирати и са цПанела свог хостинг рачуна. Једноставно се пријавите помоћу поверљивих података и потражите опцију „Поддомене“ у „Домене“ или сличан одељак.

У овом одељку можете одабрати име нових поддомена, као и означити „Роот Доцумент“. Међутим, већина хостинг платформи аутоматски открије тачан пут за кућни директориј, тако да ретко требате да мењате шта се налази у пољу роот документа.

Још један последњи савет: Користите доброг домаћина

Будући да на једној ВордПресс инсталацији имате двије или више веб локација, вишестрана мрежа може исцрпити ресурсе сервера и изазвати споре перформансе. Зато је важно одабрати способно веб хостинг решење.

У најмању руку, требало би да одете на ВПС хостинг како бисте учинили своју веб локацију неприметном за употребу других власника сајтова. Такође размислите о коришћењу наменског хоста у случају да сваки од ваших поддомена добије знатну количину промета.

Закључак

Слиједећи горе наведене кораке требало би вам помоћи да правилно поставите своју вишестраничну мрежу ВордПресс. Сјетите се само да мултисите мреже најбоље руководи тим. Можда бисте желели да управљате својим корисницима и њиховим привилегијама пре него што порадите на дизајну и функционалности сваке веб локације.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map